Welcome to Our Website

Herbata Yerba Mate – Pyszna Południowoamerykańska Herbata


Yerba mate
Yerba Mate(https://cupandyou.pl/herbata/herbata-mate.html) pochodzi z rośliny Yerba mate, która rośnie dziko w kilku częściach Andów. Ta ziołowa herbata jest od dawna używana przez Peruwiańczyków do celów leczniczych. Pochodzenie tego napoju nie jest jasne, ale według niektórych plemion jest to preparat z liści specjalnego rodzaju liścia zwanego yerba mate. Można go zidentyfikować jako unikalny napar z liści tego samego rodzaju roślin, Solanaceae. Inne powiązane napoje to peruwiański napój zwany cocha, napój Majów kah-tay i portugalski napój zwany colchicos.

Yerba Mate lub summarily mate, zwana także sumaco, chimarrao lub cimovento, to herbata ziołowa z pasma górskiego Andów, znajdująca się w suszonych strąkach. Jest przygotowywany przez moczenie suchych liści drzewa Ilex paraguariis w gorącej wodzie przez noc, a następnie podawany z metalową słomką w kształcie liścia, zwaną łyżką. Zawartość kofeiny różni się w zależności od rodzaju użytego liścia i ilości dodanej kofeiny. Czasami w ogóle nie zawiera kofeiny.

W kilku badaniach porównywano działanie yerba mate zawierającej kofeinę z napojem kawowym i bezkofeinową zieloną herbatą. W jednym badaniu, w którym porównano działanie czterech różnych marek yerba mate, stwierdzono, że większość z nich zawiera niewielkie ilości kofeiny, od około dwóch do dwudziestu miligramów na osiem uncji filiżanek. Po ugotowaniu ilość kofeiny dodanej do napoju była mniejsza niż w przypadku surowego. Jedno z badań, w którym porównano zieloną herbatę bezkofeinową z napojem składającym się z równych części herbaty bezkofeinowej i bezkofeinowej, wykazało, że herbata zawiera znacznie mniej niż odmiany bezkofeinowe.

W yerba mate znajduje się kilka innych naturalnych składników. Zawiera szereg przeciwutleniaczy, w tym teobrominę, flawonoidy i terpenoidy. Uważa się, że teobromina może mieć korzystny wpływ na zwiększenie czujności i zmniejszenie bólu u osób z cukrzycą. Flawonoidy przeciwutleniające zmniejszają tworzenie się skrzepów krwi, co z kolei zapobiega zawałom serca i udarom. Terpenoidy powodują, że organizm wytwarza więcej witaminy D. Witamina D jest ważna dla utrzymania zdrowia i funkcjonowania organizmu. Ponieważ większość krajów Ameryki Południowej nie spożywa wystarczającej ilości słońca, wiele osób używa ziół jako ochrony przeciwsłonecznej.

Kolejnym składnikiem znajdującym się w herbacie yerba mate jest żywica zwana dioksynami. Ten składnik może pomóc w zapobieganiu nowotworom i stymulowaniu układu odpornościowego.Wykazano, że zmniejsza występowanie zakrzepów krwi. Przeprowadzono również badania nad wpływem tego związku na choroby układu krążenia.

Yerba mate była używana przez Inków od setek lat jako lecznicza i pyszna herbata. Pito często rano na gorąco lub późno w nocy. W starożytności suszono go i robiono z niego napój alkoholowy. Dziś można kupić suszone liście i zrobić własne herbaty w domu. Wiele osób stworzyło piękne w smaku napoje z suszonych liści i naparu ze składników ziołowych. Wspaniały egzotyczny smak yerba mate szybko staje się ulubieńcem wielu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.